Anna-Caren Sätherberg (S), Kalle Olsson (S), Saila Quicklund (M) och Per Åsling (C). Foto: Riksdagen

Riksdagsledamöterna kommenterar regeringskrisen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag morgonen meddelade alliansens partiledare att man väcker misstroendevotum mot tre socialdemokratiska ministrar – med anledning av Transportstyrelse-affären. SVT Nyheter Jämtland har bett de fyra riksdagsledamöterna på Jämtlands-bänken har att kommentera den uppkomna situtationen.

Saila Quicklund (M) säger att det är en ytterst relevant åtgärd att begära misstrondevotum.

– Det verktyget finns och det är rätt att använda det nu. Det här kan ha skadat landets säkerhet och även enskilda personer, säger hon.

– Tre statsråd har försummat sitt ansvar och då måste det få konsekvenser.

”Handlar inte om att dra slutsatser”

Kalle Olsson (S) har inte helt oväntat en annan åstikt. Så här skriver han i en kommentar.

”Försvarsutskottets ledamöter fick på tisdagen en bra och grundlig genomgång om hur Försvarsmakten och försvarsministern agerat för att hantera det som inträffat vid Transportstyrelsen. Men det kändes som att det borgerliga lägret redan hade bestämt sig. Det rimliga hade annars varit att invänta den KU-anmälan som lämnats in, men det partipolitiska spelet är uppenbarligen viktigare än att ta ansvar.”

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

”För högern handlar det inte om att dra slutsatser, lära för framtiden så att något liknande aldrig inträffar. Detta handlar uteslutande om att Moderaterna är ett parti i opinionsmässig kris, och i desperat behov av att visa något som ska föreställa handlingskraft.”

I övrigt skriver Kalle Olsson; ”Vi inväntar statsministerns besked, vill inte spekulera i regeringsfrågan.”

Historiskt haveri

Per Åsling (C) ringer upp och säger att det som har hänt är ett historiskt haveri.

– Det måste få konsekvenser här och nu. Det är flera statsråd som har misskött sig genom att inte ta informationen vidare, det är en oförklarlig passivitet. Rikets säkerhet har äventyrats, säger han.

Anna-Caren Sätherberg (S), som också sitter i Socialdemokraterna partistyrelse, har ännu inte svarat på vår fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.