Kalle Olsson (S) riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet, är kritisk mot beslutet att fjärrstyra Åre Östersund Airport från Arlanda. Foto: SVT

Riksdagspolitikern kritisk mot fjärrstyrningen av Åre Östersund Airport

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen besökte riksdagspolitikern Kalle Olsson (S) flygledarna på Åre Östersund Airport för att prata om det faktum att flygledartornet kommer fjärrstyras från Arlanda.

– Jag känner en oro och jag har en kritik mot planerna. Jag sitter ju i försvarsutskottet så min utgångspunkt har ju varit hur det här påverkar totalförsvarets behov och vad det här innebär när vi riskerar att skapa sårbarhet i systemet när vi centraliserar en så pass viktig verksamhet som flygledarverksamheten, säger Kalle Olsson till SVT Nyheter Jämtland.

Enligt chefen vid flygledartornet på Åre Östersund Airport, Kenneth Ericsson, så kan beslutet leda till att man förlorar den lokala kunskap som idag finns på Frösön.

– Den här lokala kunskapen och samarbetet med folk på plats är en väldigt viktig del utav det arbetet vi gör här, säger Kenneth Ericsson.

”Har en skyldighet som förtroendevald”

– Jag har kommunicerat hur jag tycker och tänker till regeringen. Jag tycker att jag har mött en förståelse, samtidigt ska man ju ha respekt för att detta är ett arbete som pågått under en lång tid, men som förtroendevald så har jag en skyldighet att när jag känner en oro själv och när jag hör andras kritik att föra fram den, säger Kalle Olsson.

Tillsammans med Åre Östersund Airport så är det även Umeå Airport, Kiruna Airport och Malmö Airport som kommer fjärrstyras från Arlanda i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.