Bo Näsström är en av alla som kämpat hårt med snöskyffel för att få till en rodelbana i vinter i Hammarstrand. Nu håller stora delar på att smälta bort innan ett enda åk är genomfört. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Rodelbanan smälter: ”Ja, det är skit på ren svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Många plusgrader och nygjord is är ingen bra kombination. Nu hoppas rodelåkarna på minusgrader så att det ändå går att få till en åkbar sträcka på 300 meter inför sista sportlovsveckan.

I dagarna skulle de första åkarna på flera år ha susat nedför den klassiska rodelbanan i Hammarstrand. Efter renoveringsarbete under hösten och två månaders jobb med själva isen så kom blidvädret och satte stopp för premiären.

Inget bra rodelväder

Bosse Näsström är rodelsportens främste företrädare i Hammarstrand och har i över 50 år jobbat med att bygga och underhålla anläggningen. Och han gläds inte att temperaturen visar på plus 6-7 grader.

– Skit också. Det här goda vädret ville vi inte ha före april.

Stora förhoppningar

Svenska kälksportförbundet, som sedan årskiftet ingår i Skridskoförbundet, hade hoppats mycket på den här säsongen i Hammarstrand. Speciellt eftersom de aktiva rodelåkarna i Sverige under pandemin haft svårt att komma åt riktiga träningsförhållanden utomlands.

I Klippet får du se hur mycket jobb som lags ner i vinter och höra om den ljusning som ändå finns om bara kylan återkommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.