Bo-Yngve Nilsson som bor på Rödön är kritik mot den nya planerade gång- och cykelvägen. Foto: SVT

Rödöbor kritiska mot placering av gång- och cykelväg

Publicerad

En planerad gång- och cykelväg på Rödön väcker starka känslor bland byborna. Många är positiva till Trafikverkets förslag, men det finns också de som är kritiska till vägens placering.

– Visst är det är bra med en ny gång- och cykelväg, men då ska man lägga den där det är lämpligt, säger Rödöbon Kenth Olsson.

Under flera år har byborna framhållit behovet av ökad trafiksäkerhet längs väg 609/614 och nu finns ett färdigt förslag från Trafikverket, vilket innebär att gång- och cykelvägen kommer byggas på den norra sidan av vägen.

Projektet som omfattar en sträcka på cirka 3.500 meter kommer börja vid en anslutande väg i Häste och avslutas vid jordgubbsodlingarna i Silje.

Medvetna om kritiken

Trafikverket är väl medveten om den kritik som framförts angående vägens placering, men menar att de valt att lägga bygget på den norra sidan då det bor flest bofasta där och många av dem är skolelever.

Bo-Yngve Nilsson är en annan Rödöbo som är kritisk mot placeringen av gång- och cykelvägen och han delar inte riktigt Trafikverkets uppfattning.

– Vi har postlådorna och busshållplatsen på södra sidan och hastigheten måste sänkas genom byn. Jag ser ingen lösning med att lägga vägen på den norra sidan, säger Bo-Yngve Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.