Han håller sig gömd i Östersund för att undvika utvisning: ”Vill inte fly längre”

Uppdaterad
Publicerad

”M” kom som flykting till Östersund för fem år sedan. Han kom efter den 24 november – gränsen för att få tillfälligt uppehållstillstånd. När utvisningsbeskedet kom valde han att gömma sig och leva som papperlös.

– Jag orkar inte fly vidare längre, säger han.

När det slutgiltiga utvisningsbeskedet kom och M varken fick fortsätta studera eller jobba så beslöt han att leva som papperslös.

Efter flera år som papperslös i Iran gjorde M det som många andra afghanska ungdomar gjorde kring 2015 – han tog sig till Turkiet för att göra den farliga båtresan över till Grekland och sedan vidare upp genom Europa.

Ensamkommande i Jämtlands län

– Det var mycket svårt i Iran, berättar han.

På fel sida avgörande datum

M registrerade sig som asylsökande några dagar efter det magiska datumet 24 november.  Vilket innebär att han inte kan få tillfälligt uppehållstillstånd i och med den nya gymnasielagen.

– Hade den första båtresan lyckats hade jag varit i Sverige i oktober och då fått ett tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen. Då hade allt varit annorlunda.

Hör ”M”  berätta om hur det är att leva som gömd i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet