Anders Häggkvist, kommunalråd i Härjedalen och Jana Solsten när medborgarlöftena skrevs under. Foto: SVT

Så har det gått med polisens medborgarlöften i Härjedalen

Publicerad

Trafikkontroller och arbete mot alkohol och droger när medborgarna i Härjedalen fick möjlighet att vara med och påverka vad polisen skulle göra under år 2019. Nu har det gått halvtid för medborgarlöftena och det har gjorts en utvärdering.

Trafikkontroller och utökade kontroller på till exempel stugbytardagar efterfrågades från invånarna i kommunen. Under 2019 genomfördes 80 trafikkontroller och tre dagar bedrevs skoterinsatser. Ett medborgarlöfte handlade om samverkan mot droger, en del i antidrogarbetet var att polisen skulle träffa alla åttondeklassare vilket genomfördes 2019. Dessutom har polisen vid mer än 40 tillfällen under året genomfört spontana besök på skolor och fritidsgårdar i kommunen.

– Det är enkelt att samverka här även om resurserna många gånger är knappa, säger Jana Solsten, tillförordnad kommunpolis i Härjedalens och Bergs kommun. Men vi är inte riktigt i hamn, än.

Halvtid för medborgarlöften

Till exempel finns ett medborgarlöfte som handlar om integration och information till nyanlända eller invandrade.

– Där har vi inte riktigt lyckats så det ska vi prioritera under 2020, säger Jana Solsten.

Har ni fått någon respons från kommuninvånarna?

– Vi har ju rätt knappa resurser. Vi försöker jobba över hela kommunen ändå, men naturligtvis finns ett glapp mellan medborgarnas förväntan och våra resurser, säger Jana Solsten.

Uppmaningen: Ring polisen

Överenskommelsen som medborgarlöftena innebär sträcker sig under hela 2020 så än finns tid att genomföra det som inte hunnits med. Och Jana Solsten har en uppmaning till invånarna.

– Vi hoppas att alla fortfarande ringer polisen, säger Jana Solsten.

Upplever du att folk är uppgivna och tycker att det inte är någon mening att ringa polisen?

– På vissa ställen är det ju så att man upplever sig övergivna av samhället i stort och det är ju inget unikt för Härjedalen så är det ju på många ställen i obygden.

Glapp mellan ambition och förmåga

Så även om Jana Solsten tycker att det finns mycket att vara nöjd med i polisverksamheten i Härjedalen, så är hon också medveten om att insatserna inte alltid räcker till ur medborgarnas perspektiv.

– Ambitionen och förmågan harmoniserar inte alltid, så är det, säger Jana Solsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.