Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här planerar länets kommuner för hemtjänstbehov hos besökare i sommar – hör Johan Loock (M) Bräcke och Lars Gunnar Nordlander (S) Härjedalen. Foto: SVT

Så gör kommunerna med hemtjänst för besökare

Uppdaterad
Publicerad
Inför sommaren har flera kommuner i landet fått ta ställning till om de som är på besök i kommunen ska få hemtjänst. Lagen säger att kommunen ska erbjuda hemtjänst – oavsett vilken hemkommun en person har. Men trots det nekar några av länets kommuner hemtjänst åt besökare.

Frågan har aktualiserats på grund av coronapandemin eftersom de flesta kommuner just nu har fullt upp med att erbjuda vård och omsorg åt de egna invånarna.

Enligt socialtjänstlagen är kommuner dock tvungna att leverera hemtjänst även åt folk som är på besök i kommunen, trots det väljer flera kommuner nu att neka hemtjänst.

I riksdagens socialutskott finns dock en majoritet som vill att ett undantag från lagen tillkommer, men någon lagändring är ännu inte på väg.

SVT Nyheter Jämtland har frågat länets kommuner hur de kommer agera i frågan och det visar sig att man valt olika vägar.

Bergs kommun

Har bestämt att inte erbjuda hemtjänst åt dem som kommer utifrån kommunen.

– Vi måste prioritera våra kommuninvånare, enligt tjänstemännen kan vi inte tillgodose behoven, säger Daniel Arvatsson (S) Bergs kommun.

Daniel Arvatsson välkomnar en lagändring och säger att intentionen är att kunna återgå till normalläge och erbjuda hemtjänst åt alla så snart det är möjligt.

Bräcke kommun

Beslutade i veckan att man inte kommer erbjuda hemtjänst åt besökare.

– Vi bedömer att det är det bästa att göra nu för att säkerställa att personalen mäktar med sommaren, säger Johan Loock (M), Bräcke kommun.

Men ännu finns inget undantag från lagen och om ni ger avslag kan man överklaga och ändå få rätt till hemtjänst?

– Det är en risk som vi tar. Men återigen är det omsorgen om vår personal som väger tyngst och kommunstyrelsen har ett arbetsgivaransvar, det är det vi måste tänka på i dagsläget.

Härjedalens kommun

Enligt ett tjänstemannaförslag till politikerna har man svårt att mäkta med att leverera hemtjänst åt personer utifrån. Men kommunstyrelsen tog inte upp förslaget med hänvisning till att det skulle bryta mot lagen.

– Det har ingen verkan att ta det beslutet, säger Lars Gunnar Nordlander (S), ordförande i sociala utskottet.

Vill ni att personer utifrån, med behov av hemtjänst, kommer till Härjedalen?

– Just nu är det bra om vi kan fokusera på våra egna brukare i kommunen. Vill du ha ett rakare svar så är det: Nej, helst inte.

Om ett undantag från lagen kommer – ändrar ni er då?

– I det läget bedömer jag att vi kan hantera det i socialutskottet och då skulle jag säga att vi inte kommer verkställa den sortens beslut just nu.

Krokoms kommun

Har inte beslutat att neka hemtjänst åt gäster, detta enligt ett svar från förvaltningen i början av maj. Däremot vädjade man om att personer med beslut om hemtjänst utifrån inte skulle komma till kommunen under påsken.

Ragunda kommun

Bedömer att man har kapacitet att erbjuda hemtjänst även åt dem som kommer utifrån.

– Vi har inte tagit upp det utan kör på som vanligt. Det kan bli aktuellt om det behövs, men det är inte aktuellt just nu, säger Mikael Westin (C), kommunstyrelsens ordförande.

Strömsunds kommun

Har inte tagit ställning till frågan, de som kommer utifrån får hemtjänst.

– Vi har gjort en bedömning och det finns kapacitet, säger Susanne Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Åre kommun

Har ännu inte tagit ställning till frågan.

– Vi är medvetna och följer diskussionerna. Men vi avvaktar tills frågan eventuellt väcks, säger Björn Nilsson (VV), ordförande i socialnämnden.

Östersunds kommun

Kommer leverera hemtjänst åt besökare.

”Vi har inga problem med frågan. Vi hänvisar till respektive hemkommun att bedöma om det är skälig levnadsnivå att resa i dessa tider av pandemi”, skriver Lise Hjemgaard Svensson (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i ett SMS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet