Tre av länets politiker: Ann-Marie Johansson (S), Elin Lemon (C) och Anton Nordqvist (MP). Foto: SVT

Så här säger politikerna om hälsoundersökningar

Uppdaterad
Publicerad

”Västerbottensmodellen” – att erbjuda en hälsoundersökning åt alla länsbor som fyller 40, 50 eller 60 – har diskuterats bland politikerna i region Jämtland-Härjedalen. Så här svarar de olika partierna.

Lennart Ledin (L):

”Vi går till val på att införa hälsoundersökningar för 40-, 50- och 60-åringar precis som man gjort i Västerbottens län och där det visat att det är kostnadseffektivt och räddar liv.”

Val 2018 – #dinröst

Elin Lemon (C)

”En röst på Centerpartiet innebär att vi jobbar för folkhälsan och ser till att man kan få hälsosamtal och undersökningar i primärvården. När det gäller Västerbottensmodellen så kan man titta på varför bara 60 procent kommer. Det här är en modell som man måste titta på för att se om den passar hos oss.”

Lars-Erik Olofsson (KD):

”Jag tycker att vi ska erbjuda regelbunda hälsokontroller med samtal om livsstil. Vilka intervaller det ska vara kan man diskutera. Det finns mycket att vinna både när det gäller hälsa och pengar.”

Christer Siwertsson (M):

”Vi har inga förslag som gäller att införa just Västerbottensmodellen, men alla som är oroliga och vill ha en hälsoundersökning ska få det.”

Anton Nordqvist (MP) :

”Det här är något som ligger i linje med vår politik. Vi går till val på att en procent av sjukvårdskostnaderna bör gå till folkhälsa.

Bengt-Åke Arendorf (SD):

”Det låter bra med hälsoundersökningar. Vi kommer rösta för modellen om den kommer upp.”

Ann-Marie Johansson (S):

”Vi har tittat på Västerbottensmodellen men inte haft finansiering. Nu tittar vi på ett samarbete med Norge där man genomfört stora befolkningsundersökningar. Det är en modell som kan betyda mycket för hälsan i Jämtland och Härjedalen. Vi söker extern finansiering till det.”

Elin Hoffner (V):

”Hälsokontroller likt de i Västerbotten ligger i Vänsterpartiets linje. De minskar lidande, är kostnadsbesparande och ger en jämlikare vård. Alla ska ha rätt till bästa möjliga hälsa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet