Från vindkraftsparken i Åskälen avsätts nu pengar i 25 år. De ska hamna i en fond för årlig utdelning bland orterna där snurrorna står. Foto: SVT arkiv

Så kompenserar vindkraften ortsbefolkningen

Publicerad

Strömsunds kommun ska administrera den fond som byggs upp med medel från vindkraftsparken i Åskälen. Ett par hundra tusen per år ska kunna pytsas ut till de orter där vindsnurrorna står.

Vilka har då möjlighet att söka pengar ur fonden?

– Det kan var föreningslivet, ett företag eller egentligen vem som helst som vill förbättra för de aktuella områdena, säger kommunalrådet Göran Bergström (S).

Vindkraftsparkerna har helt klart blivit mer impopulära på de platser där det slås upp. Kan man se det här som ett sätt att smörja systemet?

– Ingen tycker väl att man ska bygga vindkraftsparker var som helst. I Strömsund har vi en plan med väl utvalda platser. Men tanken är ju inte fel att de som bor i närheten ska kunna kompenseras, menar Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.