Bilden är ett montage. Helikopter av denna typ användes under övningen i Härjedalen. Arkivbild på mörkerglasögon. Foto: Försvarsmakten/ Ian Forshaw, MOD via Wikimedia commons

Så kom fågeln in i helikoptern

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en övning i mörkerflygning på fredagskvällen som en av helikoptrarna kolliderade med en större fågel.

Det var den 3:e helikopterdivisionen vid Luftstridsskolan, LSS, som övade i närheten av Svegs flygplats i Härjedalen.

Strax efter 19-tiden på fredagskvällen gick ena framrutan på en helikopter 15 sönder och resterna av en större fågel träffade piloten i ansiktet.

– En bedömt större fågel gick igenom rutan och träffade piloten rakt i ansiktet, säger Mats Gyllander som är presskontakt på Luftstridsskolan i Uppsala. Vi tror att det kan röra sig om en stor uggla eller kanske en tjäder. Bara rester blev kvar.

Använde mörkerglasögon

Eftersom det var övning i beckmörker så hade piloten på sig ett par Night vision goggles, som gör det möjligt att se i mörker. Dessa glasögon trycktes in i ansiktet på piloten och gjorde det omöjligt att fortsätta flyga.

Då ryckte den andra piloten in och kunde efter en kort stund landa helikoptern säkert på flygplatsen i Sveg.

– Ovanligt nog så var det två mycket erfarna piloter med på just den här flygningen. Eftersom vi är en flygskola så är det normala att en elev är med i helikoptern, berättar Mats Gyllander.

Inga bestående men

Den skadade piloten fördes därefter till sjukhuset i Östersund med skador mot ögon och ansikte. Under helgen har piloten dock förts över till universitetssjukhuset i Linköping. Skadeläget är fortfarande oklart men han bedöms inte få några bestående men.

Nu ska omständigheterna kring olyckan utredas grundligt eftersom det bedöms vara en mycket ovanlig händelse.

– Det är särskilt intressant för oss att få reda på hur fågeln kunde krossa rutan och hamna i helikoptern. Vad jag vet så har det aldrig inträffat tidigare, säger Mats Gyllander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.