Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kapaciteten för att ta emot bokningar ökar, säger Anita Secher på vaccinstaben. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så planerar Region Jämtland Härjedalen vaccinationen i fas 4

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 15 augusti ska alla svenskar ha erbjudits en första dos vaccin. Sist ut är personer i fas 4, alltså friska personer mellan 18 och 59 år. Men vilka i fas 4 kommer Region Jämtland Härjedalen prioritera först – de äldsta eller de som är först till kvarn?

Det är i dagsläget upp till landets regioner själva att bestämma vilka i fas 4 som ska få sprutan först. I vissa regioner tar man de äldsta först, medan man i andra regioner väljer att inte ha någon prioritering alls.

Region Jämtland Härjedalen ser olika alternativ framför sig utifrån olika scenarion.

Hur regionen tänker kan du höra i klippet.

Snart har 30 000 länsbor fått sprutan

Just nu pågår vaccineringen i fas 2 och nyligen har personer mellan 70 och 75 börjat vaccineras. Snart har 30 000 jämtar och härjedalingar fått sin första spruta.

När fas 2 är avslutad och alla över 65 år fått sitt vaccin inleds fas 3. Där beräknar regionen att 7 000 personer ingår.

Därefter inleds vaccineringen av de stora massorna i fas 4, där 50 000 länsbor ingår.

Fas 1

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen.

• Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära dessa personer.

• Nära hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör den riskgrupp som nämns i den första punkten.

Fas 2

• Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.

• Personer som har genomgått en benmärgstransplantation, eller annan organtransplantation, och deras hushållskontakter.

• Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.

• Personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

• Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.

• Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära de patienter och omsorgstagare som nämns i ovanstående punkter.

Fas 3

• Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

• Personer i åldern 60–64 år.

• Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

• Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4

I den fjärde och sista fasen inkluderas personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna.

Till en början erbjuds inte vaccination till personer som är 17 år eller yngre eller personer som är gravida. Läget kan dock ändras allt eftersom kunskapen om covid-19 och vaccinernas effekter ökar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet