Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Jon Paulsson, jurist på Länsstyrelsen Jämtland om hur myndigheten kommer att bedriva tillsynsarbete så att pandemilagen efterlevs. Foto: SVT

Så ska Länsstyrelsen se till att pandemilagen följs

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Jämtland förbereder sig nu på att kunna genomföra kontroller av bland annat handelsplatser och offentliga tillställningar för att se hur pass väl pandemilagen efterlevs. Trots att det blir en svår utmaning så menar myndigheten att man är redo.

– Det är en ny uppgift för oss vilket gör det lite svårt. Men vi är insatta i lagen och vet vad vi ska kontrollera, säger Länsstyrelsen Jämtlands jurist Jon Paulsson.

Regelbundna kontroller    

Länsstyrelsen kommer till en början att bedriva tillsynsverksamhet genom att informera de olika verksamheter som berörs av lagen så att de vet vad som gäller. I ett senare skede kommer man att övergå till regelbundna kontroller. Målet är att verksamheterna frivilligt ska rätta till eventuella brister. Om detta inte görs kan verksamheten få böter. Länsstyrelsen har dock begränsade resurser och kommer behöva allmänhetens hjälp.

– Vi har inte möjlighet att kontrollera allt och vi behöver därför tips från kommunerna och allmänheten om var risken för smittspridning är som högst så att vi kan avgöra var kontrollerna behövs. På sikt kan vi också komma att anställa mer personal för att klara detta men i dagsläget får vi använda befintliga resurser, säger Paulsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer