Astrofotografen Göran Strand, spanade efter Jupiter och Saturnus som syns väldigt nära varandra på himlen. I klippet berättar han varför det är speciellt. Foto: Maria Harning/SVT

Sällsynt konjunktion på himlen – astrofotografen guidar

Uppdaterad
Publicerad

Just i dag, på årets kortaste dag 2020, har ett ovanligt himlafenomen kunnat beskådas. Vi följde med astrofotografen Göran Strand när han förberedde sig för att få en skymt av Jupiter och Saturnus i en så kallad konjuktion.

Uppe på Östberget på Frösön är Göran inte den ende med en stjärnskikare. Hans är dock den mest avancerade. Alla spanar åt sydväst, just när solen gått ner.

Det man väntar på är att få syn på Jupiter och Saturnus, som kommer att ligga ovanligt nära varandra på stjärnhimlen. Så pass nära att det kan se ut som en enda ljusstark stjärna.

– Senast det hände var på 1600-talet, berättar Göran Strand. Men då gick det inte att se, utan senast man kunde se det var på 1200-talet.

I klippet berättar han mer om fenomenet och hur du ska göra för att försöka se det själv.

Förhållandena var långt ifrån optimala för en bra bild. Men Göran Strand lyckades tillslut fånga konjunktionen på bild. Foto: Göran Strand/Astrofotografen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.