Samebyn vill stoppa detaljplanen Foto: SVT.

Sameby vill stoppa Kappruets planer

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har godkänt skidanläggningen Kappruets byggplaner. Men Mittådalens sameby vill stoppa detaljplanen.

Ärendet i området vid Messlingen i Härjedalen  ligger nu hos Mark- och miljödomstolen som under onsdagen sammanträdde i Östersund. 

Kappruet är en mindre  skidanläggningen med backar och skidspår. Ägarparet har länge velat utveckla verksamheten och bland annat bygga ett turistboende.

Oro för fler skidåkare i området

Mittådalens sameby har överklagat beslutet  och vill att planerna stoppas. Trots att det tänkta fritidsområdet ligger utanför samebyns åretruntmarker anser samebyn att renskötseln kan påverkas. Bland annat genom att fler människor kommer att röra sig i området.

Härjedalens kommun påpekar att det tänkta fritidsområdet ligger fyra kilometer från det område som markerats som riksintresse för rennäringen. Kommunen ser lösningar som eventuella avspärrningar och förändring av leder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.