Arkivbild på lagbok med klubba Foto: Henrik Montgomery/TT

Sametingets överklagan avvisas – har ingen rätt att överklaga

Publicerad
Sametinget har inte rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om hur många vargar som ska få finnas i Jämtlands län, enligt förvaltningsrätten i Stockholm, som har prövat frågan.

Domstolen har kommit fram till att det är möjligt att överklaga beslutet i sig. Sametinget har dock inte någon talerätt. Det beror på att Sametinget är en statlig myndighet.

”Vi tolkar att Sametinget i just det här fallet överklagar i egenskap av statlig myndighet. Därför har tinget inte talerätt. I svensk rätt saknar statliga myndigheter som huvudregel möjlighet att överklaga andra statliga myndigheters beslut”, skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket har beslutat om miniminivåer för olika rovdjur i Sverige. 300 vargar ska få finnas i landet.

I det norra förvaltningsområdet, som består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län, ska en vargkull få leva ostört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer