Foto: SVT

Samir övervakade sista burken messmör i dag

Uppdaterad
Publicerad

Samir Sjölinder och hans kollegor är lite allvarsamma i dag. De ska leverera den allra sista messmörsburken från Östersund

Samir Sjölinder har jobbat på mejeriet i 21 år varav 12 år med tillverkning av messmör. I dag var det helt klart en speciell dag.

– Vi har vetat om att tillverkningen ska flytta till Haninge, men det känns ändå sorgligt och lite konstigt, säger han tittar på de sista burkarna som fylls med messmör.

Klockan 11.30 var den sista burken fylld.

Här fylls den allra sista burken med messmör.

– Det är synd att vi inte längre kan kalla oss messmörets huvudstad, säger Samir. Vi får väl fokusera på  varumärket Vinterstaden.

Vad händer med er 20 anställda som blir av med jobbet?

Det är några som har fått nytt jobb, andra blir arbetslösa, säger Samir och följer de sista burkarna som fått lock och rullar ut till paketering.

Några anställda hämtar Tommy Karlsson och beskriver honom som den sista riktiga messmörs-kokaren.

Tommy Karlsson är sorgsen. Han har jobbat med att koka messmör i 37 år.

– Jag har jobbat här i 37 år. Visst är det sorgligt. Messmöret är ju så känt, att det hör till Östersund. Det blir kanske skolbänken nu, säger Tommy Karlsson själv.

Samir tar trucken och greppar den sista pallen med messmör och kör ut den till lastbryggan. Messmörets tid i Jämtland är förbi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer