Sång till mjölk och bytesgarderob på klimatseminarium

Publicerad

Klimatet blir en allt hetare fråga och intresset var stort när ett klimatseminarium arrangerades i Östersund. Allt från bäst-före-datum till elflyg avhandlades.

På en fullsatt Storsjöteater fick publiken både tillfälle att skratta men också ta del av de stora klimatfrågorna om tillexempel hur man ska minska användningen av fossila bränslen. Klimatseminariet arrangeras av Länsstyrelsen i Jämtland för sjuttonde året och syftar till att lyfta klimatfrågorna.

En av föreläsarna, koldioxidbantaren Staffan Lindberg, sjöng bland annat en sång om mjölk och bäst-före-datum.

Staffan Lindberg, musiker, artist och koldioxidbantare, föreläste på klimatdagen. Foto: SVT

Minska utsläppen med tio procent per år

Under dagen presenterades också ett nytt klimatmål som tagits av både Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen.

– Det går ut på att vi från år 2020 ska minska våra klimatusläpp med minst tio procent varje år fram till 2030, sa Jimmy Nilsson, miljömålssamordnare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Jämtland.

Gäller det bara regionen och länsstyrelsen?

– Nej det gäller oss alla faktiskt, kommunerna, näringslivet, företag och vi som privatpersoner att vi behöver minska våra utsläpp med tio procent varje år, sa Jimmy Nilsson.

Under seminariet fanns också en bytesgarderob, där besökarna kunde byta till sin kläder. I klippet ovan får du veta mer vad det handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer