Länets gränshandel har sammanlagt tappat 327 miljoner kronor. Foto: Audun Braastad/NTB/TT

SCB: Så påverkades gränshandeln 2020

Uppdaterad
Publicerad

Detaljhandeln i landets gränskommuner minskade försäljningen med totalt 35 procent under fjolåret. Men i Jämtlands läns gränskommuner varierar det och i vissa kommuner ökar försäljningen.

I hela landet ökade detaljhandeln med 3,7 procent. I gränskommunerna ser det, av förklarliga skäl, sämre ut.

– Det är uppenbart att reserestriktioner och stängning av gränser har påverkat dagligvaruhandeln i gränskommunerna. Det är framför allt kommuner med en gräns mot Norge som går svagt. Sammanlagt minskade försäljningen där med 38 procent förra året, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

 I kommunerna som gränsar mot Finland minskade försäljningen med 12 procent.

Jämtlands och Värmlands län är de som minskat försäljningen mest, men det är Strömstad som står för största tappet på 62 procent.

Skillnad mellan kommunerna

I länets kommuner ser det alltså annorlunda ut. Så här har försäljningen förändrats procentuellt, samt i antal miljoner kronor, jämfört med 2019:

• Åre: -24,3% / -249 miljoner kronor

• Strömsund: -10,8% / -48 miljoner kronor

• Härjedalen: -7,4% / -44 miljoner kronor

• Berg: +2,4% / +4 miljoner kronor

• Krokom: +5,0% / +10 miljoner kronor

Under en knapp vecka i september höll gränsen öppen. Så här såg det ut då i Storlien:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.