Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var förvirrat på Stortorget i Östersund när parkeringen på Stortorget upphörde. Foto: SVT

Se bilisternas förvirring när parkeringen på Stortorget upphörde

Uppdaterad
Publicerad
Sedan i mars har det gått att parkera på Stortorget i Östersund. Men idag var det slut på det. Trots det stod ett 50-tal bilar parkerade, en handfull hade fått varningslappar av p-vakter och det rådde total förvirring.

Syftet med den fria parkeringen var att gynna den lokala handeln under de tuffa coronatiderna. Men under juli ska det bli sommaraktiviteter på torget och därför är det nu slutparkerat.

Däremot verkar det inte som att den informationen nått alla. Under förmiddagen stod nämligen ett 50-tal bilar parkerade på torget, men det var kanske inte så konstigt för någon avspärrning eller förtydligande om att det råder parkeringsförbud igen fanns inte.

– Det gick fort med undantaget och vi hann inte skylta att det var tillåtet att parkera. Och trafiklagstiftningen tillåter inte påminnelseskyltar, så man har små möjligheter att informera, säger Carola Jonsson på Östersunds kommun.

Het potatis

Enligt Carola Jonsson skulle Destination Östersund idag ha folk som motade bort bilar som körde in, men det verkar inte ha skett.

– Vi har några feriearbetare som sätter upp Urban på torget som skulle försöka mota bort lite bilar. Men jag bad kommunen förtydliga vad som gäller om parkering. De har ju hand om trafiksituationen så jag får bolla tillbaka till dem, säger Calle Hedman på Destination Östersund.

– Calle Hedman pratade om att banda av så det framgick att det inte var parkering, men jag vet inte hur långt han kommit, bollar Carola Jonsson tillbaka. 

Flera bilar har under morgonen fått varningslappar av p-vakter, men samtidigt har Destination Östersund en låda på torget där man kan hämta gratis p-biljetter, vilket förvirrade några bilister under förmiddagen.

– Den ska bort idag, vi hann inte ta bort den igår, säger Calle Hedman.

Inkörsperiod

Calle Hedman förstår att det är förvirrat kring parkeringssituationen, men menar att alla har ett ansvar att hålla sig informerade.

– Det lär vara lite kaos de första dagarna, avslutar Calle Hedman.

Varningslapparna som kommunen delade ut var inga böter utan bara information. Bilar som parkeras på torget kommer däremot bötfällas inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer