Se upp för fakturaskojarna

Uppdaterad
Publicerad
Nu kommer värsta sommarflugan. Fakturaskojeriet. Men det finns motmedel i form av lite vaksamhet och sunt förnuft.

Bedragarna har högsäsong under sommaren. Sättet som brottsligheten utförs på skiftar genom åren. Just nu sker till exempel en våg av bluffakturor som utger sig från att komma från Lokaldelen.

– Men kontonumret som inbetalningen ska ske på tillhör inte den seriösa Lokaldelen, utan pengarna hamnar hos bedragare i stället, förklarar kommissarien Per Thelin hos Östersundspolisen.

Hos bedrägeriroteln i Stockholm som leder polisutredningen om bluffaktororna har man fått in cirka 1500 anmälningar mot företaget de senaste veckorna.

– Men vi sambarbetar med bankerna så att de inte ska få in några pengar på sitt konto. Sedan får vi avvakta och se vad åklagaren kommer fram till, säger Britt-Marie Nord som arbetar vid citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Per Thelin hos Östersundspolisen rekommenderar den som ska betala en faktura att stämma av kontonummer, organsiationsnummer och sätesadress med de fakturor som kommit tidigare.

Vi har förgäves sökt företrädare för Lokaldelen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer