Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i tunneln genom Stadsberget, och se renoveringsarbetet längs bergets lodräta sidor. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Det här händer vid tunneln genom Stadsberget i Krångede – avstängd en månad

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbergstunneln längs väg 87 vid Krångede är under renovering och avstängd. Men vad är det för arbete som kräver en månads avstängning med långa omvägar för trafikanterna som följd? SVT fick svaret av arbetsledaren Olle Hernodh.

Vägtunneln genom Stadsberget i Ragunda kommun är med sina 153 meter norra Sveriges längsta som går genom ett berg. Den invigdes 1968 och ersatte då en smal väg som ringlade fram längs strandkanten mellan det lodräta berget och sjön Gesunden.

Stor rasrisk

Geologin i området påminner mycket om Norges dalgångar, med stupande bergssidor. Med jämna mellanrum måste det därför till underhållsarbete, för att inte stenar och klippblock ska riskera att rasa ner på vägen.

– Om vi inte gjorde det här jobbet nu så skulle risken absolut öka för att något allvarligt skulle kunna inträffa, exempelvis att stenar ramlar ner på personer eller på trafiken, säger arbetsledaren Olle Hernodh.

Om allt går enligt plan öppnar tunneln återigen den 12 oktober.

Följ med in i tunneln, och se mer av det omfattande jobbet längs de lodräta bergsväggarna vid Stadsbergstunneln i videon ovan.

När tunneln genom Stadsberget är färdigrenoverad ska även ny belysning vara på plats. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer