Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samuelsson om hoten: ”Tar mer energi att behöva vara tyst när nåt blir fel.” Foto: SVT

Sebastian Samuelsson hotas med ”rysk dödspatrull”

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytten Sebastian Samuelsson, Östersund, har aldrig sparat på krutet när det gällt kritik kring dopningsfrågor i allmänhet och Ryssland i synnerhet. Nu har det gått så långt att han till och med fått ta emot dödshot.

Ryssland har i veckan på nytt släppts in i antidopningsorganisationen WADA. Det här är en av de saker som Sebastian Samuelsson är kritiskt mot.

– Det var spikat vad som krävdes för att Ryssland skulle få vara med igen. De kraven är inte uppfyllda – och då väljer man att kompromissa, säger han.

På sociala medier

När Samuelsson klivit in i offentligheten och kritiserat Ryssland, så har det inte gått obemärkt förbi. Främst har han fått reaktioner via sociala medier.

– Jag har fått inlägg både på ryska och knackig engelska. De första låter jag bli att översätta. Men temat att oftast att jag baktalar Ryssland som nation.

Men helt nyligen tog sig reaktionerna en ny dimension. Till hans privata mejladress fick han ett uttalat dödshot.

– Det gick ut på att jag skulle uppsökas av en rysk dödspatrull, berättar Sebastian.

”Lägger ingen energi”

Han säger att han försöker lägga så lite energi som möjligt både på det här hotet och de som kommer på sociala medier.

– Jag tror att en anledning till att inte fler rena åkare vill gå ut offentligt är att de inte vill utsätta sig för sådana här reaktioner. Själv känner jag däremot att jag inte skulle må bra om jag tvingades att hålla tyst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer