Ångloket S1 1923 anländer Östersunds järnvägsstation Foto: SVT

Sista ångloket återvände

Uppdaterad
Publicerad

Ångloket som körde sista tåget mellan Hede och Sveg har nu återvänt till länet. Under torsdagen tuffade det längs Inlandsbanan för att köra marknadsbesökare i helgen.

Resan med ångloket S1 1923 startade redan under onsdagen då resan gick från Mora till Sveg.  Loket, som numera hör hemma på Järnvägsmuseet i Gävle har en alldeles särskild koppling till Härjedalen.

– Det här ångloket trafikerade den numera nedlagda sträckan Sveg-Vemdalen-Hede, berättade Lars-Erik Torstensson från Svenska Järnvägsklubben när han anlände Östersund vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen.

Det var det sista loket som trafikerade den sträckan, fram till att den lades ner 1966. Nu har det körts till Östersund för att köra pendeltrafik mellan järnvägsstationen i Östersund och Jamtli under julmarknaden i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.