Fler lokförare behövs Foto: SVT

SJ planerar nyanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Tågoperatören SJ behöver anställa personal, både lokförare och tågvärdar. En del av anställningarna kommer att ske i Östersund.

Pensionsavgångar och hög personalomsättning i kombination med ett ökat tågresande gör att SJ behöver nyanställa de närmaste åren. Behovet i hela landet väntas bli runt 500 personer, både lokförare och tågvärdar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Rekryteringen sker på 17 orter runt om i landet, varav Östersund är en.  SJ skriver i ett pressmeddelande att behovet kommer av ett generationsskifte inom lokförarkåren och en naturlig omsättning bland timavlönade tågvärdar.

Timanställningar stridsfråga

Fackförbundet Seko, som organiserar lokförare och tågvärdar är kritiska mot timanställningar.

”Generellt sett så anser vi inom Seko att det är problematiskt med timanställningar, det blir en stor otrygghet för de personer som har en sådan anställningsform. Man känner sig tvungen att vara anträffbar dygnet runt för att kunna ta alla arbetspass man kan och det blir svårt att planera sitt liv då man inte vet hur man jobbar från dag till dag.” skriver  Elisabeth Rönnlund, förtroendevald inom Seko i ett mejl till SVT Nyheter Jämtland.

”Vi jobbar hela tiden med den här frågan för att så många som möjligt av våra medlemmar ska ha en fast anställning på heltid, tyvärr så finns fortfarande mycket att jobba på.” fortsätter hon.

Ledde till strejk

2014 utbröt en strejk i Skåne, efter att förhandlingarna mellan Seko och en annan tågoperatör strandat. Då handlade konflikten om just anställningsformer och lönen för timanställda.

LÄS MER: Tågstrejk i Sydsverige

Strejken varade i två veckor och upphörde när båda parter accepterade ett medlarbud, där en garanterad lönenivå sattes och en överenskommelse om ett tak för hur stor andel timanställda som skulle finnas inom det aktuella bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.