Vänsterledaren Jonas Sjöstedt besökte Krokom på måndagen. Foto: SVT

Sjöstedt lovar bättre landsbygdspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Bättre mobiltäckning, pengar tillbaka för vatten- och vindkraft och förbättrad vård i länet genom införande av en Norgemodell. Det var några av de löften Vänsterledare Jonas Sjöstedt gav när han besökte Krokom på måndagen.

Valrörelsen är i full gång och vid ett besök i Krokom utlovade Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt en landsbygdspolitik där hela Sverige kan leva. Sjöstedt besökte bland annat sjukhemmet Blomstergården i Krokom och där han fick många frågor om vad han vill göra för att förbättra villkoren i vårt län.

– Vänsterpartiet förhandlade ju fram att nattågstrafiken till Jämtland räddades. Nu vill vi se till att vi bygger ut bredband och har ordentlig mobiltäckning i hela landet, det är nyckeln inte bara för att man ska kunna bo utan också för att man ska kunna ha företag, sade Jonas Sjöstedt.

Han vill se ordentlig samhällsservice och gröna investeringar.

– Det kan göra att man har helt andra förutsättning i län som Jämtland att få befolkningen att stanna och hela länet att utvecklas.

Skogslänen vinnare vid grön omställning

På sikt kan skogslänen bli stora vinnare i den gröna omställningen, när skogen blir en viktig råvarukälla i samband med att samhället ska ställa om till gröna bränslen, menar vänsterledaren.

Nej till brytning av alunskiffer

SVT: Hur ställer ni er till gruvbrytning?

– Ja gruvbrytning ska vi ha men gruvorna ska betala för sig. Pengar måste gå tillbaka till de regioner som har mineraltillgångarna. Och så är det inte idag. Sedan vill vi inte ha brytning i alunskiffer eftersom de är för miljöfarligt.

Norgemodell för mer likvärdig vård

SVT: Vad vill ni göra för att förbättra samhällsservicen när det gäller exempelvis vården, så att man kan få en lika bra vård i vårt län som i storstadslänen?

– Det stora problemet är bristen på utbildad personal och mycket stafettläkare och svårighet att rekrytera. Vi vill ha samma system som i Nordnorge att man kan skriva av studieskulderna om man arbetar i landsbygds-Sverige i ett par år. Det fungerar utmärkt i norra Norge, det borde fungera utmärkt i Jämtland också, säger Jonas Sjöstedt.

Återbäring för naturresurser

Vänstern anser att man kan lära mycket av Norges regionalpolitik, inte minst när det gäller återbäring till de regioner som står för naturresurserna.

– Dels handlar det om vattenkraften, att man ska fastställa hur mycket som ska tillbaka till regionen. Vindkraften likadant. Nu byggs det vindkraftverk och även där måste pengar tillbaka till regionerna. Och sedan har vi det här unika att vi inte tar betalt för mineralrikedomarna i Sverige. Det måste vi börja göra. Och de pengarna måste ju gå tillbaka till de områden som tar miljörisker. Vi vill ha en lagstifta om att återföra pengar från vattenkraft och vindkraft. Och en lagstiftad mineralersättning, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.