Män är fortsatt dåliga på att ta ut pappaledighet. Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Pappor tar ut tre av tio föräldradagar i Jämtland

Publicerad

Papporna tar bara ut 30 procent av föräldraledigheten i Jämtlands län. Trots den stora skillnaden mellan män och kvinnor är Jämtland femte mest jämställt i landet. Det visar TCO:s Jämställdhetsindex för 2017.

Siffrorna för hur mycket föräldraledighet som tagits ut av kvinnor under 2017 är här och resultatet visar att 70.2 procent av föräldradagarna tagits ut av mammor i Jämtland och Härjedalens kommuner.

Det gör att Jämtland hamnar som nummer fem mest jämställda län då rikssnittet ligger på 71.0 procent. Östersunds kommun är bäst i länet med sina 68.8 procent mammadagar. Sämst är Bräcke kommun där papporna bara tar ut 26 procent av ledighet för omvårdnad av barn.

Jämställdhetsindex kommuner i Jämtlands län

Visa

Indexet visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och vård av barn. Indexet beräknas årsvis för hela landet, alla län och även alla kommuner. Sifforrna för 2017 visas här.

Östersund

68,8

Krokom

70,1

Åre

71,6

Strömsund

71,7

Berg

71,9

Ragunda

72,1

Härjedalen

73,2

Bräcke

74,0

Källa: TCO:s Jämställdhetsindex, Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer