Trenden inom personlig assistans är större specialisering. Foto: SVT

Sju av tio väljer privat utförare av personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

72 procent av de som har personlig assistans i länet väljer idag en privat utförare istället för ett kommunalt alternativ. Det visar statistik från Försäkringskassan som Frösunda Omsorg har sammanställt.

De nya siffrorna från slutet av 2016 visar att endast 24 procent i Jämtlans län föredrar en kommunal utförare för personlig assistans.

– Den enskilde ska ha största möjliga inflytande och medbestämmande över det stöd som ges, säger Mattias Ragnegård, affärsom­rådeschef, Personlig assistans i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Funktionshindrade får inte kontaktpersoner – kommuner i länet får böta

– Det står i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, men fortfarande 25 år efter att LSS infördes är det fortfarande en kontroversiell fråga.

– Tack vare personliga assistenter har det blivit möjligt för fler personer med olika typer av funktionsvariationer att leva sitt liv som alla andra. Med ett extra par armar och ben kan de enklare bestämma över vad de vill och inte vill göra, säger Pia Wiking, regionchef i Jämtland.

LÄS MER: Dubbelt så många barn förlorar assistans från Försäkringskassan

Tidigare har det varit kommunala utförare som har varit betydligt mer populära än privata. För femton år sedan var det endast 17 procent av de assistansberättigade i Sverige som valde privata utförare.

Det var för fem år sedan som de privata utförarna gick om de kommunala utförarna i Sverige. Idag har omkring 15.700 personer i Sverige en personlig assistent till hjälp i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.