Sjukhuspersonal kritiska till nya arbetstider

Publicerad

För att få till ett ekonomiskt fördelaktigt schema vill regionledningen att personalen på sjukhuset ska jobba varannan helg och det här är ohållbart menar flera ur personalen.

Anna Jansson har jobbat på Östersunds sjukhus sen 1980-talet och vet inte om hon mäktar med att jobba varannan helg:

Anna Jansson jobbar som barnmorska på Östersunds sjukhus Foto: SVT

– Jag tycker att det är oerhört tragiskt att man tar ett sånt här beslut. På kvinnokliniken där jag jobbar är personalen redan hårt pressad och ska vi nu jobba ännu mera obekväm arbetstid, det känns väldigt jobbig , säger Anna Jansson, barnmorska.

Har skapat en namninsamling

Upprördheten är alltså stor bland sjukhuspersonalen och en manifestation planeras på Stortorget i Östersund den 12 maj. I går gick undersköterskan Miriam Lundman runt på samtliga avdelningar med en protestlista:

Miriam Lundman jobbar som undersköterska Foto: SVT

– Vi har varit runt på samtliga avdelningar och flera säger att de kommer säga upp sig om det blir så här. Även flera sjuksköterskestudenter som jag pratat med säger att de inte vill jobba inom regionen om de måste jobba varannan helg, säger undersköterskan Miriam Lundman.

Sjuksköterskan Jessica Olde känner ingen motivation att gå till jobbet, tycker att det här påverkar fritiden för mycket:

Jessica Olde jobbar som sjuksköterska och hon funderar på att sluta efter sommaren om hon tvingas jobba varannan helg. Foto: SVT

– Blir det så här så är jag sugen på och säga upp mig och prova på något annat, säger Jessica Olde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer