Micael Widerström, smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen berättar om det första konstaterade fallet av coronasmitta i länet. Foto: Maria Harning, SVT

Sjukvården om coronaläget i länet

Uppdaterad
Publicerad

En vuxen man som varit på resa i Italien blev den första i länet som konstaterades bära på coronaviruset.

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten bedömde att det fanns risk för allmän spridning av coronaviruset i det svenska samhället konstaterades under tisdag eftermiddag Jämtlands läns första fall.

En vuxen man är länets första fall. Den första smittade i länet har varit i Italien och andra i ressällskapet har också blivit smittade, men dessa är hemmahörande i andra län.

Coronaviruset i Jämtlands län

Några uppgifter om den smittade mannen, till exempel i vilken kommun personen finns kan smittskyddsläkaren inte lämna ut.

– Vi kommer inte att göra det, det finns tråkiga exempel från andra regioner där folk till och med pekats ut felaktigt, säger Mikael Widerström.

Provsvar väntas under dagen

Just nu väntar smittskyddet i länet på cirka 20 provsvar som ska komma under dagen.

Enligt smittskyddsläkare Micael Widerström finns det inget som tyder på att virusspridningens kulmen är nådd. Han räknar med att provtagningen kommer att öka.

Onsdag förmiddag finns 356 kända fall i Sverige.

Nedan ser du en intervju med regiondirektören om vilken beredskap som vården har för corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet