Skallskadad fick vänta på vård

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen riktar kritik mot flera vårdgivare i Jämtland efter det att en man med skallskada inte fick vård omedelbart.

Både Landstinget och SOS Alarm får kritik från Socialstyrelsen efter det att en patient med öppen skallfraktur och blödningar fick vänta på vård.

Det var i mars förra året som en man i Härjedalen ramlade och slog i huvudet. Tidigt morgonen efter vaknade mannen och upptäckte att det blödde ur öronen. Ambulans kallades till platsen.

Men mannen fick inte vård omedelbart. Distriktsläkaren bedömde att patienten kunde vänta i tre timmar innan han undersöktes. Manne kördes då till ett kommunalt serviceboende där sjuksköterskan beslutade att skicka mannen till Östersunds sjukhus i en bårbil.

Väl där undersöktes mannen ordentligt och då upptäcktes en öppen skallfraktur, blödningar mellan hjärninnan och hjärnan, samt i hjärnan.

Socialstyrelsen kritiserar att SOS Alarm brustit i att ge alla information till ambulanspersonalen. Ambulanspersonalen fick aldrig veta att mannen ramlat och slagit i huvudet kvällen innan.

Landstinget i Jämtland får också kritik för oklar ansvarsfördelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer