Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu skärps restriktionerna för arbetsplatser i Jämtland och Härjedalen, berättar smittskyddsläkare Micael Widerström. Lyckas man inte få ner smittan kan ytterligare restriktioner införas. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Skärpta coronarestriktioner i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen har under vecka åtta ökat och majoriteten av de smittade bar på den brittiska mutationen av viruset. Därför skärps nu coronarestriktionerna i Jämtlands län. Men det är inte sportlovsfirarna man riktar in sig på.

Region Jämtland Härjedalen skriver i ett pressmeddelande att de nya lokala restriktionerna ska ses som en lokal förstärkning av de allmänna restriktionerna och föreskrifterna.

De nya lokala restriktionerna riktar sig huvudsakligen till arbetsgivare och ser ut såhär:

  • uppmana personal att arbeta hemifrån när så är möjligt och erbjud förutsättningar för det.
  • använda digitala alternativ eller skjuter upp tjänsteresor, konferenser och liknande arrangemang.
  • ge anställda möjlighet att hålla avstånd (1,5 – 2 m) till varandra, till exempel vid möten, i fikarum och i omklädningsrum. Schemalägg gärna lunch och fika för att begränsa antalet personer.
  • ge anställda möjlighet att regelbundet tvätta sina händer med tvål och vatten eller använda handdesinfektion.

Spridning sker i hem och på arbetet

Trots att restriktionerna kan låta som självklarheter i pandemitider så menar Micael Widerström att man i smittspårningen märker att de största smittkedjorna allt jämt finns på arbetsplatser och att vissa brister i att hålla avstånd och god handhygien.

– Många som vi pratar med i smittspårningen klagar över trängsel och möjlighet att hålla avstånd på arbetsplatsen, man har tagit upp det med arbetsgivaren som säger att man inte kan göra mer.

– Sen är det fortfarande fall med personer som dyker upp på jobbet fast de inte känner sig pigga. Det är svårt att förstå efter ett år med en pandemi, att det finns de här problemen.

Det debatteras samtidigt om restriktioner mot turismen, varför blir det inga restriktioner där?

– Insatserna här baseras på de problem vi ser och de fall vi ser i smittspårningen. Vi har en del sportlovsfirare, men de utgör en minoritet bland det smittade, kanske 10 procent. De turister vi får tag på verkar ha skött sig smittsäkert, det här är problem med folk som bor och verkar här.

Stanna hemma vid luftvägssymtom

Utöver insatser från arbetsgivare gäller nu även att man redan vid lindriga luftvägssymtom, eller andra symtom på covid-19, ska stanna hemma och lämna coronaprov. Rekommendationen gäller från förskoleklass.

De nya restriktionerna börjar gälla omedelbart och fram till den 11 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet