• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Skidåkare vill vara säkra – inte chansa

Vålådalen och Bruksvallarna pressar fram skidpremiären men det kräver sparad snö. En kostnad som läggs på spårkorten.

Både Vålådalen och Bruksvallarna öppnar skidspår i helgen. Det gäller att få en längre säsong. Och trenden är att skidåkarna vill börja säsongen allt tidigare.

Mängder av snö ska ut

Det är full aktivitet i Bruksvallarna. 21.000 kubik sparad snö ska läggas ut på fem kilometer spår.

Mats Erlander är vd för Bruksvallarna Ramundberget fjäll. Foto: SVT

– Det är viktigt att möta intresset. Skidåkare vill veta säkert att det finns snö, säger Mats Erlander vd för Bruksvallarna Ramundberget fjäll.

Tiden är förbi då det gick att lita på snöfall och kyla till snökanoner. För att öppna i oktober krävs en rejäl hög med sparad snö. I Bruksvallarna har man sparat snö från i fjol under ett täcke av sågspån.

Dyrare spårkort

– Det är kostnader som ingår i ett större projekt med Tillväxtverket och oss i bygden. Det är klart att det påverkar gästerna också. Spårkortet under perioden med sparad snö blir dyrare. Ett dagkort kostar då 200 kronor, säger Mats Erlander.

Gillar inte sparad snö

Gunilla Krusell är en inbiten skidåkare, men konstsnö och sparad snö gillar hon inte.

– Jag är av den gamla stammen. Jag åker bara på riktig snö. Det känns bäst.

Uno Svensson och Mårten Myhr spolar rent ett lastbilsflak. De åker inte skidor, men tycker det är bra med tidig skidpremiär.

– Det är bra för turismen som vi lever av, säger de.

TV: Se inslaget från Bruksvallarna i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer