– Jag instämmer i att världscupen inte längre är samma publikdragare. Det är förstås ett problem och här för vi en dialog med arrangören, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C). Foto: SVT och Robert Henriksson / TT

Skidskytte lockar inte längre massorna

Uppdaterad
Publicerad

När Världscupen i skidskytte snart drar igång så beräknar Östersunds kommun att arrangemanget medför kostnader och uteblivna intäkter på totalt 3 miljoner. Samtidigt drar tävlingarna i dag inte alls samma publikmängder som när exempelvis Magdalena Forsberg stod på topp.

Just skidskytte är en uttalad profilsatsning från Östersunds kommun. Den har till exempel medfört att nästan alla elitåkare i landet har bosatt sig i stan och sporten är även en grundbult i Mittuniversitets idrottsforskning.

Skidskyttestadion har fortlöpande fått uppgraderas genom åren för att Östersund ska hänga med som arrangörsstad. För egen del har kommunen investerat cirka 100 miljoner och lika mycket till har investerats av andra pengar, från bland annat regionen och EU.

VM en god affär

VM i skidskytte är mera tydligt en god affär för Östersund medan världscupen så klart är en förutsättning för att stan emellanåt ska bli aktuell som VM-ort.

När det nu är dags för tävlingar igen så reglerar ett digert avtal Östersunds åtaganden. Förutom gratis utnyttjande

av tävlingsanläggningen och lokaler så ska kommunen satsa 900 000 kronor den här gången.

– Jag instämmer i att världscupen inte längre är samma publikdragare. Det är förstås ett problem och här för vi en dialog med arrangören, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C).

”Kan inte vara huvudsponsor”

Även om det innebar ett litet sting i hjärteroten när skidskytteförbundet förordade Stockholm som tävlingsort i den OS-ansökan som lämnades in så tycker Svensson att de kostnader som skidskyttet medför balanserar mot de fördelar som värdskapet ger.

–  Men det håller inte på sikt att vi ska vara huvudsponsor för ett sådant här arrangemang utan näringslivet måste in. Också det här är en diskussion vi för med förbundet, förklarar Bosse Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.