Publik under tävlingarna i december. Foto: SVT

Skidskyttetävlingar har gett 600 miljoner

Publicerad

Stora skidskyttetävlingar har gett 600 miljoner i direktekonomisk effekt, det vill säga pengar som spenderas av tillresta besökare och deltagare.

Det här visar en studie av de stora skidskyttevenemang som hållits på Östersunds skidstadion genom åren.

Undersökningen omfattar åren 1989-2019, det sistnämnda årtalet finns med för att nästa VM i skidskytte i Östersund avgörs då. Fokus har legat på de senaste 15 åren, då Östersunds kommun investerat mycket i sin nationalarena för skidskytte.

Sedan 1989 har det arrangerats 24 världscuper och ett VM i Östersund.

Redovisar även kostnader

–  Jag känner mig mycket nöjd över att vi lyckats redovisa Östersund kommuns kostnader över tid, och att vi lyckats fånga de indirekta och direkta effekterna av skidstadions utveckling hand i hand med skidskyttes evenemangsutvecklingen under dessa 30 år, säger Henrik Jansson, chef på Östersunds kommuns kultur- och fritidsenhet i ett pressmeddelande.

Om VM 2019 räknas med blir den direktekonomiska effekten för åren 2005-2019 804 miljoner kronor. Under samma period har Östersunds kommun haft kostnader på 194 miljoner kronor i investeringar på stadion, driftskostnader och evenemangsbidrag.

Effektstudien har genomförts i samverkan mellan Östersunds kommuns Kultur- och fritidsförvaltning och Svenska skidskytteförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.