Foto: SVT Design

Skog brann i Långå – helikoptrar vattenbombade

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpade på tisdagskvällen en skogsbrand i Lövåsvallen strax söder om Långå i Härjedalen. Två helikoptrar fick kallas in, och började vattenbomba efter 20-tiden på kvällen. Branden var släckt strax före 22-tiden.

Larmet om branden kom vid 17.38 på tisdagskvällen. Räddningstjänsten från Hede åkte till platsen och kunde konstatera att ett område cirka 100 gånger 250 meter brinner, en yta motsvarande 2,5 hektar eller cirka fem fotbollsplaner.

– Det ligger långt från vatten, sade räddningstjänstens inre befäl Mats Kronsten till SVT Nyheter Jämtland vid 19-tiden.

– Därför har vi begärt in två helikoptrar för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Helikoptrarna kallades in via MSB, som efter fjolårets stora skogsbränder har ökade resurser att sätta in helikopter för släckningsarbete.

Risk för spridning

Det är mycket torrt i  området, så det finns risk för spridning.

Exakt vad som orsakat branden är oklart, men det kan vara ett blixtnedslag. Tidigare i dag bekämpade räddningstjänsten två mindre skogsbränder i Härjedalen, med de båda är släckta nu.

”Känns som läget är under kontroll”

Vid 20.40-tiden hade den första helikoptern som anlände vattenbombat sedan 20-tiden, och den andra helikoptern hade bekämpat branden i en kvart. Redan då såg läget bättre ut, enligt inre befäl Mats Kronsten.

– Det känns om om vi har läget under kontroll, vi har helikoptrar på plats som bombar med vatten. De ska få jobba på där ett tag, så får vi se när vi kan börja avsluta. Det tar bra, sade Mats Kronsten om helikoptrarnas effektivitet.

Hur länge släckningen ska pågå är dock oklart, den bedömningen görs senare under kvällen av räddningsledare på plats.

Vid 21.45-tiden uppgav räddningstjänsten att branden är släckt, och markägare fick ta över eftersläckning och övervakning.

Ny brand fyra mil bort

Under kvällen larmades en ny skogsbrand i Lofsåsvallen, fyra mil sydöst om branden vid Långå. Nu dirigerades helikoptrarna om för att släcka även där, dock var det en mindre brand – men också här i otillgänglig terräng, enligt Mats Kronsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.