• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Arkivbild granskog Foto: Anders Wiklund /TT

Skogsägare testamenterar skog i Jämtland till skydd av rovdjur

Publicerad

En person i Skåne har testamenterat sina skogsfastigheter till Världsnaturfonden, WWF. En del av skogsinnehavet finns i Jämtland.

Sammanlagt ägde skogsägaren 21 skogsfastigheter runt om i landet. De flesta i Värmland, men också tre stora skogsfastigheter i Jämtlands län, något som P4 Värmland rapporterade om först.

– Det rör sig om stora skogsfastigheter i Jämtland, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden till SVT Nyheter Jämtland. Någon av fastigheterna är på runt 600 hektar.

Pengarna ska skydda rovdjuren

I testamentet står att Världsnaturfonden ska sälja fastigheterna och sedan använda pengarna till förmån för bevarandet av de stora rovdjuren, både i Sverige och i världen.

– Den här personen var mycket naturintresserad, säger Peter Westman. Lejon, tigrar och leoparder men också de svenska rovdjuren ville personen bevara.

Exakt hur mycket pengar en försäljning kan ge är inte klart, men en uppskattning är runt 110 miljoner kronor.

Naturvårdsverket kan köpa

Enligt Peter Westman ligger fastigheterna i Jämtlands län i närheten av Håckren i Åre kommun. Nu förs diskussioner med Naturvårdsverket om de vill köpa fastigheterna och göra naturreservat av dem.

– Naturvårdsverket vill nu inventera fastigheterna för att se vilka värden som finns i dem, säger Peter Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer