Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skogsägaren Bengt-Johnny Johanssons oro inför ett varmare klimat och vad han tänker göra med pengarna han får för att arrendera ut mark till vindkraftsbolag. Inför valet har han valt att engagera sig politiskt för Centerpartiet. Foto: Sara Leijman/SVT

Skogsägaren Bengt-Johnny Johansson i Öster-Övsjö välkomnar vindkraft på sin mark

Uppdaterad
Publicerad

På många håll är motståndet mot vindkraft stort. Men i Öster-Övsjö i Bräcke kommun är det istället många som ser fram emot en eventuell etablering.

En av dem är Bengt-Johnny Johansson som planerar att arrendera ut mark åt vindkraftsbolaget.

– Jag tvekade inte en sekund, säger han.

I videon ovan förklarar han varför.

En bit utanför byn Öster-Övsjö finns planer på 17 vindkraftverk och här i bygden är det många som är för en eventuell etablering. Det blev tydligt i slutet av 2021 då Bräcke kommun först avslog vindkraftsplanerna.

Boende ifrågasatte avslag

Då skrev nämligen 19 boende och markägare ett medborgarförslag till kommunen där de ifrågasatte avslaget. De förklarade tydligt att de faktiskt ville ha vindkraft. De ansåg att det skulle medföra både jobb och investeringar och därmed ge bygden framtidshopp.

Några månader senare ändrade kommunfullmäktige beslutet och vindkraftsplanerna fick grönt ljus.

Oroar sig för skogens framtid

En av dem som skrev brevet är företagaren och skogsägaren Bengt-Johnny Johansson. Som skogsägare oroar han sig för vad ett varmare klimat kan innebära.

– Skogen hinner inte anpassa sig. Det blir en sämre skog som till exempel kommer att bli angripen av granbarkborre och olika svampar. Det kommer att bli torrare och mer bränder och det är inte roligt att vara skogsbrukare när man ser den framtiden.

Får ekonomisk ersättning

Hans förhoppning är därför att vindkraft ska bidra till klimatomställningen. Samtidigt sticker han inte under stol med att det finns en ekonomisk aspekt. Om han arrenderar ut mark får han ersättning.

– Vad det blir i slutänden vet jag inte. Det är en procentsats av produktionen, säger han.

Men det är pengar han också säger kommer att gå direkt tillbaka till skogen.

– Med de pengarna kan jag klimatanpassa min skog på ett helt annat sätt. Då har jag råd med det, säger han.

Står på Centerpartiets lista

Klimatfrågan har nu även gjort att Bengt-Johnny Johansson valt att åter igen engagera sig politiskt. För många år sedan var han engagerad i dåvarande Folkpartiet. Inför årets val står han på Centerpartiets lista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer