På torsdagen brann fyra hektar skog. När branden blossade upp under fredagen brann 13 hektar. Foto: Räddningstjänsten

Skogsbrand i Bergs kommun blossade upp igen: ”Flera hektar brinner”

Uppdaterad
Publicerad

13 hektar skog brinner Bergtjärn, mellan Börtnan och Skålan, i Bergs kommun. Det rör sig om en brand som startade under torsdagen som nu har blossat upp igen.

Under torsdagen brann drygt fyra hektar skog och helikopter larmades då till platsen för att vattenbomba. Under fredagen brinner alltså ytterligare nio hektar.

– Markägaren har haft personal på plats under natten som skött bevakning, och klockan 13.15 fick vi larmet om att branden hade tagit fart igen, förklarar Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Det ska vara både varmt och blåsigt på platsen, vilket försvårar släckningsarbetet.

Ingen bebyggelse hotad

Personal från fem stationer är på plats och jobbar med släckningen.

– Vi har fått uppgifter om att det ska blåsa upp emot 15 sekundmetrar, säger Teresia Gustafsson på räddningstjänsten.

Ingen bebyggelse ska vara hotad av branden.

Strax efter klockan 20 berättar Teresia Gustafsson att personal från Vemdalens station har kunnat lämna, och att räddningstjänsten jobbar på att kunna avveckla, för att senare under kvällen kunna lämna över bevakningen till markägaren.

– Just nu ser det ut som att vi kommer vara klara på plats sent ikväll, säger hon.

På lördag morgon meddelade räddningstjänsten att branden var släckt och att de nu lämnat över bevakningen till markägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.