En skogsbrand härjar utanför Bispgården. – Just nu är det fri spridning, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid räddningstjänsten. Foto: SVT Design

Skogsbrand utanför Bispgården – helikopter vattenbombade

Uppdaterad
Publicerad
Det brann i skogen väster om Bispgården på lördagen. Brandstyrkor bekämpade från marken och med helikopter. Först sent på kvällen var branden under kontroll, men det finns risk för att den blossar upp igen under söndagen.

Det var en person som larmade om branden strax innan halv fyra på lördagen. Räddningstjänster från två stationer finns på plats och gör allt för att få stopp på elden som sprider sig.

– Den ligger eländigt till och just nu jobbar vi med att begränsa spridningen bakifrån, men vi är inte i närheten av att omringa den, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Elden startade längs en kraftledningsgata och spreds sedan till tätare skog.

– Just nu brinner ett par hektar och det är fri spridning. Vi har begärt helikopterunderstöd, säger Wickenberg.

Kvar under natten

Strax efter klockan åtta på kvällen har räddningstjänsten börjat få till ett antal begränsningslinjer runt branden som är mellan 6 till 7 hektar.

– Vi har inte kontroll på den, men vi har förhoppningar att den inte ska bli större, säger Johan Wickenberg.

Helikoptern ska vara på plats vid 21-tiden och de har en prognos på att begränsningslinjerna ska vara klara vid 22-tiden. Om det lyckas kan de börja trappa av insatsen, men de är kvar på plats under natten.

Risk att det blossar upp

Vid halvtiotiden var helikoptern på plats och vattenbombade i området.

– Vi har också lyckats omringa elden med slangar så vi har den under kontroll, säger Johan Wickenberg.

– Sen får vi se hur det blir i morgon. Det ska bli fint väder och då är det risk för att det blossar upp igen, fortsätter han.

Från lunchtid på söndagen ska det finnas två helikoptrar i Jämtlandsområdet, redo om det behövs.

I nuläget är det oklart hur branden startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer