Rekordmånga avverkningsanmälningar för fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

Antalet avverkningsanmälningar som gäller fjällnära skog fortsätter strömma in till Skogsstyrelsen. I södra delen av länet ökar antalet, i norra är de på en fortsatt hög nivå. Skogsstyrelsen har tvingats ta in extrapersonal och väntetiden blir allt längre. Hör mer om det i videon ovan.

– Det blev ju en peak för oss hösten 2020 när vi fick in väldigt mycket avverkningsanmälningar, säger Helena Eriksson, distriktschef vid Skogsstyrelsen.

Vanligtvis brukar anmälningarna som kommer in under ett år omfattade omkring 3000 hektar i hela fjällkedjan, hösten 2020 uppgick den plötsligt till 11 000 hektar.

Hittills i år har anmälningar gällande 9 000 hektar kommit in för hela fjällkedjan. Hälften av dem avser fjällnära skog här i länet.

I den södra delen av länet har den avverkningsanmälda ytan fördubblats till 1 500 hektar jämfört med ett ”normalår”, i den norra delen är den på en fortsatt hög nivå och omfattar cirka 3 000 hektar.

Många vill avverka i Skäckerfjällen och Ottsjö

Den senaste tiden har det bland annat kommit in avverkningsanmälningar från områden runt Skäckerfjällen.

Ett annat område som märkt en stor ökning av antalet anmälningar om avverkning är Ottsjö.

Den stora anhopningen av anmälningar har gjort att Skogsstyrelsen tvingats ta in extrapersonal, fem anställda från andra avdelningar jobbar nu med handläggningen av ärendena. Ändå är handläggningstiden längre än vad den borde vara.

Orsaken till att anmälningarna ökat så mycket är en dom i Mark-och miljööverdomstolen våren 2020 som fastslog att en skogsägare som nekas avverkning i fjällnära skog på grund av höga naturvärden har rätt till ersättning på 125 procent av marknadsvärdeminskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.