Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser ett ökat intresse för skydd av skog från skogsägarnas sida i Jämtlands län, säger distriktschef vid Skogsstyrelsen Helena Eriksson. Däremot saknas tillräckligt med pengar för kunna ersätta alla markägare som vill skydda skog, konstaterar hon. Foto: Marie Selander/SVT

Trots ökat intresse – svårt skydda skog

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett ökat intresse från skogsägare i Jämtlands län att skydda skog, men trots det kan få skogsområden skyddas. Skälet är bristen på pengar.

– Vi har 4-5 miljoner och skulle behöva 30-40 miljoner, säger Helena Eriksson, distriktschef vid Skogsstyrelsen.

I klippet ovan kan du hör Skogsstyrelsen Helena Eriksson berätta mer om det ökade intresset för skydd av skog och bristen på pengar.

I klippen längst ner i artikeln kan du se hur en tysk fotograf  och en skogsägare som fått vänta tio år på ersättning upplever skyddad skog.

Striden om skogen

I skogspropositionen slogs fast att det skulle bli enklare för skogsägare att frivilligt skydda skog genom att ersättningarna för marken som skyddas skulle komma markägaren snabbare till handa.

Trots detta saknas tillräckligt med pengar för kunna ersätta markägare som vill skydda skog, konstaterar Helena Eriksson.

– Det som är olyckligt är att markägare som vill skydda skog, inte har möjlighet att få pengarna direkt, säger hon.

Saknas minst 25 miljoner

I våras hade Skogsstyrelsen en pott på totalt 50 miljoner kronor till skydd av skog i hela landet. Nu på senaste tiden har medlen utökats och uppgår till 150 miljoner för hela landet. Det kan tyckas mycket, men räcker inte på långa vägar till ersättning för all den skog som det finns intresse för att skydda, enligt Helena Eriksson.

Bara i Jämtlands län skulle det behövas 30-40 miljoner kronor till ersättning för att kunna lösa in all den mark det finns intresse av att skydda. Men det finns bara 4-5 miljoner för ändamålet i länet.

Måste prioritera nekad avverkning i fjällnära skog

Samtidigt behöver en hel del av den totala potten på 150 miljoner gå till ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog. En typ av ersättning som har lagfästs under året. Något motsvarande lagkrav finns inte när det gäller skydd av skog.

Utöver det finns ytterligare ett problem, konstaterar Helena Eriksson.

– Eftersom pengarna (den utökade budgeten, reds. anm) nu kommer så sent på året är det mycket möjligt att en stor del av dem fryser inne, säger Helena Eriksson.

Det tar tid att värdera skog och sluta överenskommelser kring varje område som ska skyddas. Många ärenden kommer inte att hinna avslutas innan året är slut. Det kan innebära att en stor del av de 150 miljonerna fryser inne.

– Det här är ju problemet, när det kommer nya beslut hela tiden från politiken, säger Helena Eriksson, som självklart välkomnar mer pengar, men konstaterar att det blir problematiskt om de i slutänden inte kan användas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Tyskland till en nyckelbiotop utanför Östersund. Så långt tog sig Thomas Keiler i jakten på en fridlyst orkidé. Se den i klippet nedan. Foto: Marie Selander/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsägare Tobias Jonmeister, med skog ett par mil utanför Östersund, fick vänta i tio år på att få ersättning för biotopskyddad skog. Hör mer om det i klippet. Foto: Marie Selander(SVT

Skydd av skog

Det artikeln berör gäller så kallat formellt skydd – biotopskydd och naturvårdsavtal – som är de former av formellt skydd av skog som Skogsstyrelsen arbetat med sedan 1993. Utöver det kan mark också skyddas formellt genom bildandet av naturreservat och nationalparker.

Sista december 2021 fanns drygt 8 700 biotopskyddsområden på sammanlagt 32 100 hektar produktiv skogsmark som bildats av Skogsstyrelsen. Det fanns även cirka 5 500 tecknade naturvårdsavtal med totalt 34 600 hektar produktiv skogsmark.

Biotopskydd är ett lagstadgat sätt att skydda små områden med stor betydelse för växt- och djurarter.

Naturvårdsavtal är ett civilrättsligt och tidsbegränsat avtal. Ersättningen varierar beroende på hur lång tid som avtalet gäller. Tiden kan variera mellan ett och femtio år.

Som mest bildades formellt skydd mellan 2002 till 2005. Därefter har den årliga skyddade arealen minskat.

Under 2021 bildades 980 hektar formellt skydd av Skogsstyrelsen vilket är det lägsta sedan 1998.

Hur stor andel av skogsmarken i Sverige formellt skyddad? Naturvårdsverket slår fast att:

8,7 procent av Sveriges totala skogsmark är skyddad.

6 procent av den produktiva skogsmarken.

57 procent av den skyddade skogsmarken finns nära fjällen

Utöver det här bevarar även skogsägare även skog genom frivilliga avsättningar.

Hur stor andel skyddad natur har Sverige?

Av Sveriges land- och sötvattensyta på totalt 447 000 kvadratkilometer eller 44,7 miljoner hektar var 15 procent eller 6 703 355 hektar skyddad enligt någon av de permanenta skyddsformerna vid 2020 års slut. I skyddad natur ingår nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000.

(källa: Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet