En flicka på högstadiet har utsatts av en grupp andra tjejer – bland annat fick hon kränkande och hatiska SMS. Nu har föräldrarna anmält skolan till Skolinspektionen, sedan personal inte klarat av att hantera situationen då flickan utsatts. (Bilden är tagen vid annat tillfälle och föreställer inte flickan som artikeln handlar om). Foto: TT

Skola fick inte stopp på mobbande tjejgäng

Uppdaterad
Publicerad

Fyra högstadietjejer skrek och slog på dörren till en lektionssal där en femte tjej befann sig. Då ringde skolan till den utsatta flickans föräldrar och förklarade att de måste hämta dottern. Skolpersonalen kunde inte garantera hennes säkerhet.

Anmälan till Skolinspektionen handlar om tillståndet på en högstadieskola i Östersunds kommun. Den är skriven av föräldrarna till en flicka som enligt anmälan har blivit utsatt av ett gäng på fyra flickor.

Enligt föräldrarna handlar det om systematisk mobbning. Hon har fått sms med innebörden att hon är ful och äcklig – och att hon borde dö. De har blåst rök i ansiktet på henne och sprättat brinnande cigaretter alldeles intill hennes ansikte. De har knuffat henne på axeln och de har spottat på henne.

”Hade gått för långt”

Mobbningen har den senaste tiden blivit allt mera intensiv och det ledde för en tid sedan till ett krismöte där förutom de inblandade tjejerna, rektor och skolans mentorer deltog.

De fyra mobbarna ska då ha avrundat med att de insåg att de gått för långt och de lovade att deras beteende nu skulle vara slut.

Men, redan samma eftermiddag fortsatte det. Flickan blev spottad på av de andra.

Hon ska ändå ha känt hopp om att allt var på väg att bli bättre. Men när hon kom till skolan efter en helg drog allt igång med full kraft igen. Flickan angreps av de fyra, men nu försökte hon för första gången sätta sig upp mot plågoandarna.

Slog till en av dem

Allt mynnade ut i att hon slog till en av de fyra i ansiktet. Det här skedde den 5 februari i år och var inledningen till den händelse som beskrivs i ingressen.

Flickan sprang till en lärare och erkände vad hon just gjort. Den som fått slaget hävdade att hon svimmat och skadat en tand. Men hon var i så fall påfallande pigg.

Alla fyra förföljde flickan till hennes lektionssal, samtidigt som hoten haglade. De ska alltså till slut ha stått och skrikit och sparkat på salens dörr.

Enligt föräldrarnas anmälan ska det ha funnits minst sju lärare på plats. Men ingen fick stopp på tjejgänget. I stället ringde skolan till den utsatta flickans föräldrar och förklarade att det var säkrast att de hämtade henne.

Det finns hjälp att få om du blir mobbad

Här är några av de sätt du kan få hjälp:

  • Prata med någon vuxen

Allra bäst är det om du kan prata med någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett helt annat sätt.

  • Kontakta Bris

Ring, mejla eller chatta.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, har telefon, mejl och chatt, som sina kanaler. Där svarar Bris kuratorer  som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt.

Alla som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Numret till Bris är: 116 111.

  • Kontakta Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppet vardagar 18-22 samt helger 14-18.

Du hittar den här:

www.jourhavandekompis.se

  • Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som är skyldiga att bry sig om dig. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

  • Kontakta socialtjänsten

En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt.

De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre.

Socialtjänsten finns i kommunen där du bor. Vill du veta mer om socialtjänsten eller hitta telefonnumret till soc där du bor kan du göra en sökning här.

  • Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

  • Gör en anmälan

Du kan också göra en anmälan till Barn- och elevombudsmannen och Skolinspektionen om missförhållanden som mobbning eller kränkande behandling. Granskningarna utgår i från skollagen, läroplaner och övriga regler som gäller i verksamheten.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.