• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Skolan i Valsjöbyn hotad – lärare vill ha betalt för sitt jobb

Publicerad

Lärarna vill inte vara kvar om inte en halvtidstjänst blir en heltid på den lilla skolan. Utan lärare – ingen skola i höst och eleverna tvingas pendla 15 mil.

Valsjöbyn ligger en mil från norska gränsen. Det går 16 barn i skolan, från förskolan till sjätte klass. Det är oklart hur det blir till hösten. De två lärarna Elsa Brahm och Eva Olsson är missnöjda med antalet lärartimmar.

Arbetar ideellt

Eva Olsson arbetar heltid och Elsa Brahm har en halvtidstjänst. Men det krävs två heltider för att undervisningen ska fungera med elever i så spridda åldrar. Så Eva Brahm har helt enkelt  helt ideellt gått upp i tjänst till en heltid.

– Jag vill jobba heltid, men inte ideellt, säger Elsa Brahm.

Skulle skolan stå tom så tvingas eleverna pendla 15 mil per dag till Föllinge.

– Först kämpade vi för våra lärare, nu känns det som vi kämpar för hela skolan, säger Malin Westlund som är förälder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer