Skolsköterska frias i tystnadspliktsmål

Uppdaterad
Publicerad

En skolsköterska vid en skola i länet frias av Östersunds tingsrätt från misstankarna om brott mot tystnadsplikten.

En ung flicka berättade för skolsköterskan att hon hade utsatts för en våldtäkt av en namngiven person. Skolsköterska informerade i sin tur både den misstänkte och dennes mamma om detta, och om att en polisanmälan hade gjorts.

Åklagaren ville att skolsköterskan skulle dömas för brott mot tystnadsplikten, men tingsrätten friar skolsköterskan.

Även om tingsrätten konstaterar att skolsköterskan har brutit mot tystnadsplikten så menar rätten att brottet var ringa. Därför ska skolsköterskan inte dömas till ansvar.

Tingsrätten skriver i sina domskäl bland annat:

”Tingsätten bedömer att skada in detta fall är begränsad. Det har i målet framkommit att de uppgifter som röjts delvis var sådana som Sekretess VIA (misstänkte gärningsmannens mamma, reds anmärkning) redan hade kännedom om. Tingsrätten bedömer att skadan i detta fall är begränsad. Mot bakgrund av samtliga omständigheter bedöms brotten mot tystnadsplikt som ett ringa fall.”

SVT Jämtland har pratat med åklagaren, som inte tänker överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.