Annika Berglund är miljö och hälsoskyddsinspektör i Strömsund Foto: SVT

Skrotbilsägare i Strömsund riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern i Strömsunds kommun som tidigare dömts att göra sig av med en stor andel skrotbilar riskerar nu att få betala vite. Detta eftersom han inte gjort sig av med de bilar som domen föreskrev.

Bilarna står utspridda på flera fastigheter i kommunen, både hans egna men också på andras fastigheter. I juni förra året fick kommunen rätt när de tog fallet till Mark- och miljööverdomstolen, vilket betydde att mannen bland annat skulle göra sig av med 250 av sina omkring 300 bilar. Men sedan dess har inte mycket hänt.

LÄS MER: Skrotbilarna i Strömsund ska bort

Skrotbilar i Jämtland

Mannen skulle senast den 20 juni i år enbart ha 50 motorfordon utomhus på en enda adress. Men enligt Miljö- och byggnadsnämnden i Strömsunds kommun har mannen varken samlat in sina bilar eller uppgett vilken fastighet han planerar att samla bilarna på.

LÄS MER: Se listan på mannens 291 fordon

Nämnden har nu beslutat att förbjuda mannen att förvara avställda fordon utomhus på mer än en fastighet i Strömsunds kommun. Mannen ska även betala ett löpande vite på 20.000 kronor i månaden så länge som beslutet inte är uppfyllt.

LÄS MER: Pilotfall om bilar i hovrätten

Men beslutet träder inte i laga kraft förrän mannen har delgetts beslutet, och efter det har han ett halvår på sig att flytta sina bilar.

– Han kanske delges beslutet i början av november om allting går snabbt, men sedan finns det också möjlighet för honom att överklaga beslutet, säger Annika Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Strömsund.

– Det här ärendet har pågått sedan 2013 och det har funnits klagomål innan dess, så nu vill nämnden verkligen att någonting händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet