Ett tusental anmälningar har kommit in till polisen. Foto: TT

Polisen misstänker omfattande Playstation-bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppmanar alla Playstationägare att titta lite närmare på sina kortkonton. De befarar en landsomfattande härva av bedrägerier.

LÄS OCKSÅ: Robert lurades av bedragarna

Över hela landet pågår just nu utredningar om ett bedrägeri mot Playstationanvändare. Användare har debiterats 629 kronor från Playstation Network på sina kortkonton. I något fall rör det sig dessutom om det dubbla beloppet, 1 258 kronor.

I Jämtlands län har det hittills kommit in tiotalet sådana anmälningar till polisen, men hela landet är drabbat, just nu finns det ett tusental anmälningar.

Vet inte vem som ligger bakom

Riktigt vart pengarna hamnar sedan de dragits har polisen inget svar på ännu. Och bedrägeriet verkar inte vara begränsat till Playstationanvändare.

– Jag kan bara rekommendera samtliga att kolla sina kontoutrag efter just den här summan, alltså 629 kronor, och att den ska vara dragen av Playstation Network, säger polisens förundersökningsledare Per Thelin.

”Bör spärra kortet”

Polisen misstänker att det antingen rör sig om någon som lyckats hacka flera Playstationkonton, eller så är det någon som kommit över kontokortsuppgifter och sedan fått det att se ut som att pengarna dragits av Playstation Network.

Polisen uppmanar andra drabbade att höra av sig och göra en polisanmälan. Man bör dessutom kontakta sin bank och spärra kortet om man misstänker att man blivit utsatt för bedrägeri. Om det inte gått för lång tid kan banken dessutom ibland föra tillbaka pengarna till ditt konto.

Playstationtillverkaren Sony utreder nu hur bedragarna burit sig åt, uppger en presstalesperson för TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.