Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Skyddsjakt på tre lodjur – jagar och stressar renar på vinterbete

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på tre lodjur som jagat och stressat renar på vinterbete sydost om Hammerdal. Jaktområdet omfattar marker främst i Strömsunds och Ragunda kommuner.

Det är Jijnjevaerie sameby som sökt och beviljats skyddsjakt på lodjuren inom sitt vinterbetesområde vid Fullsjön. Där finns 2500 renar som ska fortsätta beta i området fram till våren.

I sin ansökan menar Jijnjevaerie sameby att lodjuren dels skadar och dödar renarna, men även att renarna blir stressade av lodjurens jaktförsök. De menar även att renarna redan är lättstörda på grund av de dåliga betesförhållandena och att de just nu har ett stort behov av betesro.

Nu har alltså Länsstyrelsen i Jämtland beviljat skyddsjakten. I beslutet beaktas bland annat att två av lodjuren är ungar som håller på att lära sig jaga.

Skyddsjakten får bedrivas mellan den 24 januari och den 10 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer