Arkivbild. Foto: TT

SMHI varnar för hård vind i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har under söndagen utfärdat en klass 1-varning för fjällen i Jämtland/Härjedalen. Varningen gäller hård vind med snödrev eller nederbörd.

När det gäller nordvästra delen av Härjedalen och längs gränsen mot Norge i Jämtlandsfjällen så blir det hård västlig eller nordvästlig vind, på kalfjället kan man räkna med runt 15 m/s och snöfall eller snöbyar. Vinden avtar i kväll.

Samtidigt så varnar Naturvårdsverkets lavinprognoser för att det råder en betydande lavinfara i prognosområdet Storulvån/Åre/Bydalen, samt Ljungdalen/Funäsdalen.

”Var mycket försiktig”

Det är farliga förhållanden och lavinprognostjänsten råder den som vistas i terrängen att bedöma snötäcket och terrängen noggrant. ”Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker”, skriver man på hemsidan.

Ett generellt råd är att undvika branta sluttningar under söndagen. I synnerhet gäller detta läbranter på kalfjället där det samlats mycket snö de senaste dygnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.