Smittskyddsläkare Annika Ersson gläds över Folkhälsomyndighetens beslut om att satsa på snabbtester av Covid 19. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om snabbtestbeslutet: ”En gamechanger i pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gav idag grönt ljus för användning av snabbtester för covid-19 i vissa sammanhang, ett beslut som välkomnas av Region Jämtland Härjedalen.

– Jag har länge förespråkat snabbtester, det här kan bli en riktig gamechanger i pandemin, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare.     

Regionen har sedan tidigare beställt cirka 50 000 snabbtester som ska kunna användas för att snabbt kontrollera ifall någon är smittad av covid-19. Dessa används idag på länets infektionsmottagningar och på akutmottagningen och förhoppningen är att man kommer att kunna använda testerna även inom andra områden.

– Vi får nu möjligheterna att tillämpa det här brett i vår region. Genom testerna får vi snabbt veta om en person har covid och ifall denne behöver sitta i karantän eller inte, säger Annika Ersson.

I klippet ovan kan du höra Annika Ersson berätta mer om hur Regionen gynnas av snabbtester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet