Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen, märker av en trend där allt färre länsbor testar sig för Covid-19. Hör henne berätta hur smittspårningen påverkas i klippet. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren orolig – färre länsbor covid-testar sig

Publicerad

På senare tid har Region Jämtland Härjedalen märkt av en oroväckande trend, antalet länsbor som testar sig för covid-19 minskar. Smittskyddsläkarna tror att många låter bli att testa sig trots att de har symptom.

– Det är svårt att säga exakt hur stor minskning det handlar om men vi ser att antalet som testat sig under de senaste veckorna är lägre än innan trots att pandemin inte är över, säger Annika Ersson biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.

Viktigt att testa vid symptom

Det kan finnas flera anledningar till att allt färre testar sig för sjukdomen till exempel att man har tagit testet flera gånger och inte ser någon poäng med att ta det igen. En annan förklaring tros vara att många har lindringare symptom och tänker att de går över.

– Om du har symptom så är det oerhört viktigt att du faktiskt testar dig även om de är lindriga. Det hjälper oss se vilka som har covid-19 och inte, säger Ersson.

I klippet ovan berättar Annika Ersson mer om hur trenden med färre provtagningar påverkar smittspridningen i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet